Just for fun – Mannen bakom Linux | Recension

Omslaget till boken Just for fun av Linus Torvalds

I boken Just for fun: Mannen bakom Linux från 2001 får du möta det finska underbarnet Linus Torvalds (född 1969), skaparen av operativsystemet Linux. Boken är skriven av den amerikanska skribenten David Diamond som genomfört många intervjuer med Torvalds i Kalifornien.

Eftersom boken är en slags biografi så får man lära känna personen Linus Torvalds såväl som hans skapelse Linux – det revolutionerande operativsystemet som fortfarande utvecklas med Torvalds som allsmäktig övervakare. Torvalds uttrycker sig utan filter och ger läsarna en ärlig inblick i sin tankeprocess och sina känsloyttringar under utvecklingen av Linux. Han förmedlar inte bara teknisk information, utan även de mänskliga aspekterna av att skapa något av den här omfattningen.

Anekdoterna från sin tid på universitetet, sina samarbeten med andra teknikentusiaster och hans första möten med internet skapar en berättelse som är lika mycket en resa genom teknologins utveckling som en personlig upptäcktsfärd. Boken ger också en djupare förståelse för den öppenhet och det samarbetsklimat som har definierat Linux-projektet och gjort det till ett av de mest framgångsrika open source-projekten i historien.

Under läsningen framkommer också olika sidor hos Torvalds – dels den klassiska datanörden vars begränsade framgångar hos det motsatta könet kompenseras med de tekniska framsteg han gör bakom tangentbordet. Samtidigt finns också kluvenheten inför att ha blivit en galjonsfigur – han har aldrig bett om uppmärksamheten. Inför detta kan han resonera både ödmjukt och hårt, för samtidigt lyser den där arrogansen som väldigt smarta personer kan ha gentemot omvärlden igenom ibland. Torvalds har under många år blivit uppmärksammad för sin dåliga attityd i Linuxcommunityt – en kritik som han enligt egen utsago har tagit till sig av och sökt hjälp för.

Hur som helst: Den här typen av berättelser om extremt framgångsrika män i techbranschen känner man naturligtvis igen och de följer i 99 fall av 100 samma dramaturgi: inledningsvis frustrerade nätter framför datorn i pojkrummet med en vision i huvudet, och sedan klipp till femtio miljoner dollar senare när de leder ett framgångsrikt techprojekt, klär sig som de gjorde när de var 15 år och framgången har dessutom gjort dem aningen arroganta och pompösa.

Gillar du IT, datorer, programutveckling eller teknikhistoria ska du absolut läsa Just for fun. Den är intressant på många sätt.

Skicka en kommentar

0 Kommentarer